Over Stadscamping Tilburg

Hoe het begon en waar we nu staan

Stichting Stadscamping Tilburg is opgericht in 2014. In de beginjaren organiseerde de stichting voornamelijk ‘pop-up’ festivalcampings op het voormalige Van Gend & Loos terrein, de plek waar nu het Spoorpark is. Vanaf 2019 hebben we een eigen vaste plek gekregen in het inmiddels zeer populaire park. Met een grote groep enthousiaste vrijwilligers draaien we de camping. Zij dragen zorg voor het dagelijks beheer en onderhoud van de camping. Daarnaast organiseren we enkele keren per jaar festivalcampings in het park, o.a. voor Roadburn en Draaimolen Festival.

 

Van pop-up naar volwaardige camping

Van 2014 t/m 2018 organiseerden we voornamelijk pop-up campings voor festivals en evenementen. In een paar dagen tijden bouwden we met man en macht een tijdelijke camping op, om het na enkele dagen weer af te moeten breken. De eerste festivalcamping organiseerden we in 2014 voor Festival Mundial. De grootste festivalcamping die we organiseerden was voor WOO HAH in 2016. Zo’n 3.000 kampeerders zetten hun tentje op op het voormalige Van Gend & Loos terrein. Op dat moment (en na het opruimen van heel veel troep) werd onze wens nog sterker. We wilden een eigen vaste stek en niet meer elke keer op- en weer afbreken. In 2017 werden we één van de acht kwartiermakers voor het te ontwikkelen park en kwam onze droom steeds dichterbij. In de zomer van 2018 draaiden we een jaartje proef op het oude NOAD terrein (Tilburg Noord) en werd er ondertussen keihard gewerkt (en heel veel vergaderd) in het Spoorpark. Met hulp van crowdfunders werd in no-time het sanitairgebouw gefinancierd wat begin 2019 gebouwd werd. Na zes jaar bikkelen openden we in mei 2019 de poort van onze eigen camping in het Spoorpark!

De allereerste pop-up camping voor Festival Mundial, juni 2014 (foto: Arnold Verplancke)

Eerste seizoen moeizaam

Het eerste seizoen in het Spoorpark in 2019 was een zwaar seizoen. Behalve de opstart van de camping organiseerden we ook nog festivalcampings voor Roadburn (op een weiland in Moerenburg) en Draaimolen en ons ‘eigen’ event ‘De Buurtcamping’. Terwijl er op de camping nog van alles gedaan moest worden draaide de wereld om ons heen gewoon door. Een deel van de vrijwilligers van het eerste uur haakte  af, kampeerders wisten ons nog maar mondjesmaat te vinden en aan het eind van het jaar konden we ternauwernood onze rekeningen betalen.

En toen kwam Corona

In 2020 werd de onzekerheid van ons bestaan nog groter. We hadden net twee houten wagons gekocht om te gaan verhuren en toen kwam de Coronapandemie.

Festivalcampings vielen weg, kampeerders bleven thuis en alleen campers met eigen sanitair waren welkom. Veel onzekerheid en financieel zwaar weer dus. In het late voorjaar van 2020 ging het land langzaam weer wat meer open en werd het weer drukker op de camping. De drukke zomermaanden juli en augustus en de financiële Coronasteun uit Den Haag hebben ons seizoen (en voortbestaan) gered. Ook in 2021 nog geen festivalcampings, maar wel een steeds beter gevulde camping en tijd om nieuwe initiatieven en samenwerkingen te ontplooien. Uiteindelijk werd 2021 toch een zeer goed jaar waarin we – ook zonder festivalcampings en hulp van overheden –  ons hoofd ruim boven water wisten te houden.

Het begon met een tweet

Tijdens zijn kampeervakantie in augustus 2013 gooit Eric Steur een idee op Twitter; een stadscamping op het voormalige Van Gend & Loos terrein in de Spoorzone. Met een mager aanbod van hotelkamers, veel festivals en evenementen zijn er relatief weinig slaapplaatsen voor toeristen in Tilburg, dus waarom niet?

Het idee is geboren. Rik Goverde (toen nog Stadsgezicht van het Brabants Dagblad) reageert op de tweet en pikt het op. Na een afspraak en een kop koffie bij Café Polly verschijnt er een stuk in de krant met een oproep aan de stad om mee te denken. Een flink aantal enthousiastelingen reageert. De lokale politiek komt in beweging en dingen worden concreet. In de zomer van 2014 organiseren we onze eerste festivalcampings voor Festival Mundial en Incubate. Beide festivals bestaan helaas niet meer, maar hebben ons wel geholpen te groeien tot wat we nu zijn; een volwaardige (festival)camping in het centrum van Tilburg!

Vrijwilligers

Stichting Stadscamping Tilburg wordt volledig beheerd door een gezellig team hardwerkende en enthousiaste vrijwilligers.

Naast de vrijwilligers die zorgen voor het campingbeheer, administratie, stichtingsbestuur, vrijwilligerscoördinatie en het uitvoeren van allerlei klussen op de camping, zijn er ook vrijwilligers die tijdens festivalcampings meehelpen.

Oprichter Eric Steur heeft de dagelijkse leiding over de camping en is daarnaast o.a. verantwoordelijk voor de marketing en communicatie, acquisitie en samenwerking met partners binnen én buiten het Spoorpark.

Wil je ook in ons team?
Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij Stadscamping Tilburg en deel uitmaken van ons team? Kijk dan op de pagina ‘Vrijwilligers’ (en meld je meteen aan) of lees eerst het interview met Stefan (op de foto) – één van onze vrijwilligers – hier.

Doelstellingen

Stadscamping Tilburg is een stichting zonder winstdoelstelling. Het geld wat we verdienen gebruiken we om onze doelen – zoals vastgelegd in onze statuten –  te bereiken. 

Onze vrijwilligers, gasten en lokale samenwerking zijn onze belangrijkste stakeholders.

In onze statuten hebben we dan ook de volgende doelen vastgelegd:

  • het stimuleren van ontmoeting;
  • het aanbieden van werkervaringsplekken en/of het bieden van een dagritme en/of het bieden van een zinvolle dagbesteding aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt;
  • het creëren van een thuisplek voor iedereen;
  • het aangaan van duurzame relaties en het uitvoeren van een duurzame bedrijfsvoering met en ten behoeve van lokale partijen in de gemeente Tilburg.