CROWDFUNDING SANITAIR-WAGON OP 100% !!!

Tussenstand Crowdfunding

streefbedrag: € 40000

(laatste update: 1-3-2019 23:19)

 • 100% 100%

(je meld je dan aan voor de wachtlijst)

Wil je ons steunen? Kom dan naar onze informatieavond op 26 februari om 19:30 in het Spoorpark gebouw aan de St. Ceciliastraat 1. Daar geven we een toelichting op het project en de crowdfunding om de bouw mogelijk te maken.

Wil jij ons helpen onze droom te verwezenlijken?

Sinds Stadscamping Tilburg als evenementencamping van start is gegaan, dromen wij al van een permanente camping op een centrale plek in de stad. Dit jaar komt die droom uit, want vanaf dit kampeerseizoen gaan we open! Maar een camping zonder fatsoenlijk sanitair?  Dat kan natuurlijk niet! Wil jij ons helpen de bouw mogelijk te maken?

Een echte camping, een seizoen lang open. Van Roadburn tot Draaimolen. Van april tot oktober. Slapen in je camper of tentje of in één van onze huurtenten. Vanaf vrijdag 19 april kan het middenin de stad! Samen met onze vrijwilligers openen we dan Stadscamping Tilburg in het Spoorpark!

Op de camping gaan we een ‘sanitair-wagon’ bouwen. Een sanitair gebouw in de vorm van een treinwagon. Als ode aan de Spoorzone bovenop de rails van Van Gend & Loos dat jaren op deze plek gevestigd was. De rails loopt dwars over ons campingterrein, dus daar wilden we wat mee doen natuurlijk. Het wordt een duurzaam sanitair gebouw voorzien van douches, toiletten en natuurlijk afwasplekken. 

Bekijk hieronder onze crowdfunding video en lees verder op deze pagina voor de details over de sanitair-wagon.

Waarom een sanitair-wagon?

Ja, een sanitair-wagon! Maar waarom dan geen oude wagon op de kop getikt en deze verbouwen? Tweedehands treinwagons zijn moeilijk te bemachtigen en de afmetingen van een standaard wagon zijn niet erg handig om om te bouwen naar een sanitair unit. Daarom hebben we gekozen voor een eigen ontwerp met duidelijke referenties aan een treinwagon. Het ontwerp is gemaakt door Bastiaan Bezelsen en Sil de Reuver, de wagon wordt gebouwd onder leiding van Jitze Wils van Studio Wils.

De sanitair-wagon. Ontwerp: Bastiaan Bezelsen en Sil de Reuver.

Enkele technische details van de sanitair-wagon:

 • De sanitair-wagon ‘zweeft’ 80 cm boven de grond, geplaatst met stalen poten boven de originele rails van het oude Van Gend & Loos terrein.
 • De sanitair-wagon is 15 meter lang en 3 meter breed.
 • De wagon heeft een halfrond dak, met een houten buitenafwerking in de kleur ‘Spoorpark’ groen.
 • Er komen 4 douches, 4 toiletten en één af te sluiten ruimte met een wastafel. Daarnaast aan beide zijdes wastafels met spiegels om tanden te poetsen, handen te wassen en de haren te kammen.
 • Aan de buitenzijde komt een afwasplek met warm en koud water.
 • Het warme water komt uit een duurzame, warmwaterinstallatie verwarmd door een pelletkachel. Als brandstof kiezen wij voor alleen voor houtkorrels die voldoen aan de hoogste FSC standaarden. Dit is voor ons de meest duurzame, milieuvriendelijke en ethische optie.

 

De indeling van de wagon is goed te zien op onderstaande plattegrond. Klik op de afbeelding om in te zoomen.

Planning en financiering

De financiering van de bouw van de sanitair-wagon is voor de helft rond door subsidies van o.a. het Tilburg Akkoord. Hierdoor konden we al van start met de bouw, een projectleider aanstellen en de eerste materialen aanschaffen. Onder begeleiding van een professional gaat een team aan de slag met de bouw. Ook een aantal handige vrijwilligers stropen de mouwen op en gaan helpen bij de bouwwerkzaamheden.

januari – oktober 2018: De camping op het Spoorpark wordt aangelegd. Er wordt een hek geplaatst rondom het terrein, het gras wordt ingezaaid en er worden water en stroomvoorzieningen aangelegd. Er worden ontwerpen gemaakt voor het sanitair gebouw, deze worden getoetst door de architecten van het Spoorpark en de welstandscommissie. Na goedkeuring kan de bouwvergunning aangevraagd worden.

januari 2019: De bouwvergunning is binnen!

februari 2019: Projectleider Jitze Wils gaat samen met onze vrijwilligers aan de slag. Er wordt een planning gemaakt, de eerste materialen worden aangeschaft.
We starten met de bouw. Samen met onze vrijwilligers gaan we klussen en bouwen om onze sanitair-wagon langzaam tot leven te brengen.  Tegelijkertijd starten graaf- en funderingswerkzaamheden op onze locatie in het Spoorpark.

maart 2019: De ruwbouwfase. We gaan aan de slag op de locatie. Vanaf dit moment staat het gebouw in haar meest ruwe staat.

eind maart 2019: De afbouwfase. We richten onze sanitair-wagon in, we plaatsen de douches, de wc’s en de waterleidingen.

begin april 2019: We controleren en testen alles. We controleren op de veiligheid van de sanitair-wagon, testen op legionella en geven de wagon onze laatste ‘finishing touch’!

vrijdag 19 april 2019: De camping in het Spoorpark gaat open. De sanitair-wagon wordt in gebruik genomen door de eerste gasten.

Help jij ons?

We willen graag de mensen die de Stadscamping een warm hart toedragen, bij dit project betrekken. Daarom zijn wij op zoek naar mensen die ons willen steunen om de bouw van de sanitair-wagon te voltooien. De totale kosten van ons sanitair gebouw bedragen € 80.000,. Daarvan is 50% gefinancierd via subsidies van het Tilburg Akkoord en het Spiegelglasfonds. Voor de overige € 40.000 hebben wij jullie hulp nodig, want zonder jullie hulp kan onze camping niet van start gaan.

Hoe werkt de crowdfunding?

In het kort: We gaan een lening uitschrijven voor in totaal € 40.000,-. Deze lening verdelen we in stukjes van € 250,-. Je kunt ons dus helpen door een of meer obligaties (stukje van de lening) te kopen. De lening geeft een jaarlijkse rentevergoeding van 5% over het uitstaande bedrag. Na het eerste jaar ontvang je rente. Vanaf het tweede jaar ontvang je ook rente en lossen we elk jaar een kwart van de lening af.

Informatieavond op dinsdag 26 februari

Wil je ons steunen en wil je meer informatie? Kom dan naar onze informatieavond op dinsdag 26 februari in het Spoorpark gebouw (St. Ceciliastraat 1) vanaf 19.30 uur. Daar geven we een toelichting op het project en de lening. 

Word jij onze eerste gast?

Als je ons helpt, ben je de eerste persoon die op onze camping mag komen slapen! Wij nodigen je dan uit om samen met je partner of +1  op onze camping te komen slapen. Wij zorgen dan voor een leuk feestje bij het kampvuur met een verzorgd ontbijt de volgende ochtend!

Wil je ons steunen? Kom dan naar onze informatieavond op 26 februari om 19:30 uur in het gebouw van het Spoorpark aan de St. Ceciliastraat 1.

Daar geven we een toelichting op het project en de lening. Heb je nu al vragen over de crowdfunding? Stuur dan een e-mail naar crowdfunding@stadscampingtilburg.nl.

 

Veelgestelde vragen over de crowdfunding

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding (ook wel publieksfinanciering genoemd) is een alternatieve wijze om een project te financieren. Om een project te financieren gaan ondernemers in de meeste gevallen naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder banken, maar zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.

Crowdfunding gaat in principe als volgt: een groep of persoon, dat kan zowel een ondernemer als particulier zijn, wil een project starten, maar heeft onvoldoende startkapitaal. Om dit kapitaal te verwerven biedt hij of zij het project aan en vermeldt het benodigde bedrag erbij. Op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Dit in tegenstelling tot bankkredieten en grootinvesteerders, waarbij er sprake is van slechts één of enkele investeerders die een groot bedrag inbrengen. Deze kleine investeerders noemt men the crowd het Engelse woord voor de mensenmassa.

Wat is een obligatie?

Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die door een overheid, een onderneming of een instelling is aangegaan. Als een bedrijf geld nodig heeft voor een investering kan het door het uitgeven van een obligatielening aan de financiering komen. De koper van de obligatie ontvangt van de uitgever rentevergoeding.

What's in for me?

Als je besluit mee te doen aan onze crowdfunding dan houden we je jaarlijks op de hoogte van de ontwikkeling van de Stadscamping, we nodigen je uit op een jaarlijkse bijeenkomst voor crowdfunders. Daarnaast ben je één van de eerste campinggasten in ons openingsweekend op de nieuwe camping (mét ontbijt!). En natuurlijk krijg je jaarlijks 5% rente over het nog uitstaande bedrag van de lening.

Wanneer verdien ik mijn investering terug en hoeveel is dat dan?

De lening geeft een jaarlijkse rentevergoeding van 5% over het uitstaande bedrag. Na het eerste jaar ontvang je rente. Vanaf het tweede jaar ontvang je ook rente en lossen we elk jaar een kwart van de lening af. Na 5 jaar is de lening volledig afgelost.

Zie onderstaand voorbeeld voor als je besluit 4 obligaties te kopen voor een totaalbedrag van € 1.000,00. Na 5 jaar is de lening volledig terugbetaald en heb je in totaal € 175,00 rente ontvangen.

 

Wat is het risico?

Het beleggen in obligaties brengt ook een risico met zich mee. Je leent immers geld uit en er bestaat een kans dat de uitgever niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. De rente kan niet meer worden voldaan of erger nog hij is niet meer in staat om de lening terug te betalen, in dat geval krijg je je geld dus niet terug. De mate van het risico dat je loopt is sterk afhankelijk van de betreffende uitgever.

In het geval van de crowdfunding van Stadscamping Tilburg hebben we de volgende risico's geïnventariseerd:

 • Stadscamping kan de rente niet betalen
  Geringe kans : gezonde exploitatie
 • Stadscamping kan aflossing niet voldoen
  Kleine kans : aflossing is € 10.000 per jaar en kan onder normale omstandigheden uit de exploitatie betaald worden
 • Stadscamping gaat failliet
  Kleine kans : gezonde financiële basis, maar grote tegenvallers zijn altijd mogelijk.
Hoe hebben we de rentevergoeding bepaald?

De rentevergoeding is gebaseerd op vergoedingen die in vergelijkbare situaties wordt gerekend. Wij hebben ons hierbij gebaseerd op financieringen via crowdfund platformen.

Hoe weet je dat de stadscamping aan haar verplichtingen kan voldoen?

De stadscamping is financieel gezond. Wij hebben buiten deze obligatielening geen schulden en werken veel met vrijwilligers waardoor de kosten laag blijven. De stadscamping heeft langjarige ervaring met het organiseren van evenementencampings en heeft een goede reputatie opgebouwd.

Wij zullen jaarlijks onze cijfers publiceren.

Wat gebeurt er als er niet voldoende geld wordt opgehaald, gaat het dan wel door?

Als we 75% van 't streefbedrag halen gaat de crowdfunding door en worden de obligaties uitgegeven.

Waarom doen we geen crowdfunding via een officieel platform?

Wij hebben ervoor gekozen om zelf een onderhandse lening te plaatsen : enerzijds om de extra kosten van een crowdfundplatform te vermijden, anderzijds omdat we niet de tijd hebben om een heel crowdfund traject te doorlopen.

Hoe wordt de lening door de belastingdienst beoordeeld?

De lening is voor een particuliere belegger onderdeel van zijn of haar vermogen. Vermogen wordt regulier in box 3 belast, rente inkomsten worden niet anders gezien.

Hoe houden we beleggers op de hoogte?

Alle investeerders krijgen jaarlijkse een uitnodiging om bijgepraat te worden over de ontwikkelingen van de Stadscamping Tilburg.

Waar kan ik terecht voor andere vragen?

Voor alle andere vragen waarop je bij de veelgestelde vragen nog geen antwoord hebt gekregen kun je een e-mail naar ons sturen via crowdfunding@stadscampingtilburg.nl.